Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Naick en Kim

Binnenkijken in een tiny house op vier wielen

Om een betere internetverbinding te hebben, waren Naick en Kim die ochtend al naar een parking gereden om te whatsappen. Hier was het al donker toen zij het schuifraam van hun omgebouwde bestelauto openden en ik mee buiten mocht kijken naar een zonovergoten Mojavi woestijn in California.

Snelle en gemakkelijke communicatie verkleint de wereld, zeggen ze dan. ’t Is maar hoe je dat bekijkt. Naick & Kim zitten op dit ogenblik op de Pan-American Highway. Van Alaska tot Ushuaïa is 22.000 kilometer rechtdoor, maar dat is niet wat zij doen. Toen hun witte glanzende camionette vijf maanden geleden van België in Halifax, Canada, was aangekomen, moesten ze de doorsteek van Canada, een extra 12.000 km, al meteen aan de moeder van alle road trips toevoegen: “Wat een waanzinnig groot land is dat, zeg!” In augustus 2023 hopen ze via allerlei omwegen helemaal beneden aan te komen.

In hun kielzog volgen bijna 100.000 abonnees van hun YouTubekanaal. Vooral in de Verenigde Staten en Canada worden hun aanstekelijke video’s bekeken. De wereld is inderdaad alsmaar kleiner, maar dat slechts 1% van hun volgers uit ons land komt, is toch wat weinig.

Na ruim 12 jaar samen in 2019 namen de Tongerse middelbare schoolliefdes een scherpe bocht. Kim Dirix (34) die rechten studeerde en als fiscaal advocate werkte, en Naick Berden (33), een handelsingenieur die als financial consultant bij EY zat, zegden hun job op. Ze verkochten hun hebben en houden, behalve wat in een rugzak paste, en zijn beginnen reizen.

Naick en Kim

In hun ‘vroege dagen’ trokken ze 4,5 maand door Mexico dieper Zuid-Amerika in. Een nog groter avontuur, met een al wat grotere rugzak, was een overlandse trip van Brussel naar Beijing, via Rusland en Mongolië. Liftend, met de bus en de trein, ook de Trans-Siberische, hebben ze die trek na ruim 60 filmpjes en 12.000 km enthousiast afgeklopt. Aan de Covid-19-pandemie zijn ze ontsnapt door holderdebolder, een uurtje na het nieuws over uitbraken wereldwijd, in India op de allerlaatste vlucht naar Taiwan te stappen.

In 2020 kochten ze een Ford Transit die ze zelf ombouwden tot een rijdend huis. Naast de douche hangt veelzeggend: “This is a small house, with a big welcome”. Na een testritje in de exotische Ardennen installeerden ze zich voor het betere ‘van life’, met een trip naar Zweden en de Poolcirkel. Dat was een flinke training bij minus 30, die nog van pas zal komen als ze volgende zomer, “putteke winter in Argentinië”, aankomen.

Toen Naick en Kim jaren geleden vertrokken om de wereld te verkennen, hadden ze zich al opgewarmd aan reisvideo’s van bekende YouTubers. Die manier van ‘zelfbedruipend’ reizen, zijn ze zelf gaan uitwerken. In het begin was het vreemd en niet gemakkelijk om zichzelf te filmen; er is geen blik of lichaamstaal om op te reageren, maar al gauw begon de teller van het aantal volgers op te lopen.

Hun eigen toon van spontaneïteit is aanstekelijk. Dit zijn geen influencers van het plastieken type Barbie en Ken. Naick en Kim zijn ex-rugzakkers die betaalbaar en met de voeten op de grond (in dit geval op het gaspedaal) reizen. Daarbij filmen ze wat ze moeten doen en vooral wat ze liefst doen: lekker eten en zich amuseren. Ze doen dat op een herkenbare manier. Van handig: ‘wat is hier in te buurt te zien en hoe kunnen wij daaraan deelnemen’ tot onhandig; van dat wat pakt (zoals die spontane reactie bij het zien van een overstekende beer met kleintjes) tot dingen die raken (zoals die visangel in een vinger). En sommige van die bloopers overleven de eindmontage.

Het zit ze niet altijd mee. In Canada hebben ze drie weken op een parking zitten wachten op een wisselstuk voor hun auto; en toch heeft het boeiende videootjes opgeleverd. Van veiligheidsproblemen zijn de ervaren reizigers altijd gespaard gebleven.

Naick en Kim

Uit wat ze de hele dag filmen, halen ze de essentie van wat ze graag doen, wat hun volgers graag zien en wat die waarschijnlijk nog liever zelf zouden doen. De filmpjes zijn door de jaren alsmaar professioneler geworden. Dagelijks filmen ze 1 à 2 uur materiaal. Een 300-tal clipjes worden ge-edit en in een verhaal gegoten. De afwerking van zo’n filmpje van 15 minuten neemt al snel twee dagen in beslag. Vanzelfsprekend is niet te voorzien hoeveel kijkers dat gaat opleveren en hoeveel YouTube hen daarvoor zal betalen.

Als de kas wat krap wordt, doen Naick en Kim freelance vertaalwerk. Komen er plots te veel deadlines aan, dan moet het filmen even wachten. Later horen de volgers dan wel waarom het posten dit keer wat langer heeft geduurd.

De nomadische levensstijl van travel vloggers en YouTubers heeft de jongste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Sommige sterren halen miljoenen views. Ver weg van het massatoerisme scoort vandaag de persoonlijke kijk op unieke plaatsen, en niet alleen bij jongeren. Als het dan ook nog zoveel opbrengt dat het avontuur kan blijven duren, dan is dat een bijzonder aantrekkelijke levensstijl, zeker voor jongeren.

Ooit zullen Naick en Kim nog wel eens een pied à terre in België kopen, maar voorlopig wonen ze liefst in de video’s die ze vanuit een ‘tiny house’ op vier wielen maken.

Meer info: youtube.com/@NaickKim

Auteur:
Theo Dirix