Overslaan en naar de inhoud gaan
x
Flanders Trainee Programme

Studie of stage: Opstap naar een grenzeloze job

Je wilt studeren of stage lopen in het buitenland. Maar hoe pak je zoiets aan? Er is online een onuitputtelijke bron aan informatie beschikbaar. Je krijgt sowieso te maken met de keuze van een studie of het regelen van een stageplek. De onderwijsinstelling waar je bent ingeschreven, is hierbij een belangrijke partij. In regel moet er een samenwerkingsakkoord zijn met de instelling in het buitenland waar je naartoe wilt, en moet de studie of stage in het buitenland volledig erkennen.

De Vlaamse overheid biedt bovendien enkele bijzonder aantrekkelijke tools. Zo werd eerder dit najaar bekend gemaakt dat de Vlaamse overheid enkele tientallen topstudenten een duwtje in de rug wil geven om hen toegang te verlenen tot de meest prestigieuze universiteiten ter wereld.

Voor veel jongeren is het een droom: studeren aan een Amerikaanse Ivy League-universiteit of een master halen aan de universiteit van pakweg Melbourne of Hongkong. Wat die droom vaak in de weg staat is het zware kostenplaatje.

Vanaf volgend academiejaar steunt de Vlaamse regering talentvolle studenten om aan een internationale topuniversiteit voort te studeren. In een nieuw beurzenprogramma maakt ze voortaan jaarlijks twee miljoen euro vrij om studenten financieel te ondersteunen en hun academische carrière te verlengen.

Jong geleerd is oud gedaan en niet zelden blijkt een studie, maar zeker ook een stage in het buitenland, een opstapje naar nieuwe mondiale avonturen.

Daarom riep de Vlaamse overheid het Flanders Trainee Programme in het leven.

De afgelopen jaren is dit programma uitgegroeid tot een internationaal succesverhaal waarbij jaarlijks zo'n 80 stagiairs worden ondersteund. Sommige onder hen hebben intussen topfuncties verworven binnen de organisatie waar ze ooit gestart zijn als stagiair. Een stage bij een multilaterale organisatie is voor alle partijen interessant. De stage-organisatie kan beroepen op een gemotiveerde ‘high potential’ en de stagiair krijgt een belangrijke werkervaring in een internationale omgeving.

Hoe werkt het? Alle praktische tips, antwoorden op veelgestelde vragen en informatie betreffende het kandideren vindt je via www.fdfa.be/nl/ftp

Voor wie eraan mocht twijfelen, studeren of stage lopen in het buitenland biedt alleen maar voordelen, en wel op verschillende vlakken:

  • persoonlijk: je doet nieuwe en boeiende ervaringen op, ontwikkelt je persoonlijkheid en leert op eigen benen te staan omdat je met kleine of grote problemen (huisvesting, ziekte, frustraties) zelfstandig moet omgaan. Je kan een taal perfectioneren en wie het aandurft op academisch vlak avontuurlijk te zijn, komt gegarandeerd naar België terug met meer zelfvertrouwen en trots over het buitenlandproject.
  • professioneel: studeren in het buitenland heeft een positief effect op een latere carrière. Uit studies blijkt dat mobiele studenten sneller een eerste job vinden dan anderen. Bij werkgevers blijft internationale ervaring een belangrijk selectiecriterium, omdat je in het buitenland hooggewaardeerde vaardigheden traint zoals probleemoplossend denken, zelfredzaamheid, relativerings- en aanpassingsvermogen en cross culturele communicatie-competenties. Uiteraard is ook talenkennis een grote troef.
  • maatschappelijk: de wereld wordt gelukkig steeds multicultureler, en het uitwisse-len van ervaringen en ideeën over mondiale uitdagingen steeds belangrijker. Wie een globale wereldvisie ontwikkelt, kan ook bijdragen tot de welvaart van de maatschappij.

 

Auteur:
Koen Van der Schaeghe