Overslaan en naar de inhoud gaan
x

Om alle tijdschriften te kunnen bekijken moet je geregistreerd zijn op onze website.

Inloggen   Registreer je nu

INHOUD
Eerste woorden 1
Woord van de voorzitter 3
Cijfers 4
Vertegenwoordigers 5
Sinoloog 6
Buitenlandse inkomsten 8
Natuurbehoud 10
Europees recht 14
Podcast: Verenigde Staten 15
Hotel op Lombok 16
Historische Vlamingen 18
Podcast: Kenia 19
Italiaans vastgoed 20
Juridisch 24
Zomerkamp 25
Sociale zekerheid 26
Column 30

DOSSIER HEIMWEE
Heimwee of fernweh? 31
Aarden in Nieuw-Zeeland 32
Neuroloog 34
Heimwee als ongrijpbaar verlangen 36
Het verdriet van de ex-expat 38


Lees hier alvast het editoriaal van onze hoofdredacteur Koen Van der Schaeghe

Heimwee

‘De eerste weken waren zorgeloos. Dat was voor het wonen begon.’ Het zijn simpele zinnen, die emigranten vertrouwd klinken: men gaat als emigrant of expat diverse fases door. De eerste is de euforie van het nieuwe en het andere. Niet in één keer, maar beetje bij beetje kan er ook een ander gevoel binnensluipen. Bij sommigen komt het ook veel later of helemaal niet. Heimwee heeft vele gezichten. We denken meestal aan een verlangen naar thuis. Maar het gevoel kan ook verder gaan: een gemis van iets, iemand of een plek. Het missen van een mentaliteit of een context. Want niets blijft hetzelfde voor wie verdere oorden opzoekt. En zal je je er ooit wel helemaal thuis voelen?

Heimwee wordt ervaren als een onvervuld verlangen. Verhuizen naar een nieuw land kan even spannend als uitdagend zijn. Je beseft nooit helemaal hoe sterk je gebonden bent aan de cultuur van je thuisland, totdat je naar het buitenland verhuist en geconfronteerd wordt met een cultuur – en mogelijk een taal – die duidelijk anders is dan die van jezelf. Veelal wordt aangeraden om die verschillen te omarmen, maar makkelijk is dat niet altijd.

En dat is het vreemde met heimwee, het is niet altijd even tastbaar. Het is ook een sluipend gevoel, dat niet altijd onmiddellijk te herkennen is. Het is gelinkt aan tijd, aan verleden, heden en toekomst. Maar je kan jezelf niet opsplitsen en wat ook de bestemming is, je neemt jezelf en jouw geschiedenis mee. Als je naar het buitenland vertrekt, betekent dat automatisch dat je dingen op het thuisfront zal missen: de bruiloft van een kennis, de zwangerschap van een vriendin, de ziekte van een familielid. Even heen en weer vliegen is er niet altijd bij. Plots kan het thuisland erg ver lijken en kan het verlangen naar huis zelfs fysiek zwaar aanvoelen.

Je neemt bovendien niet alleen gewoonten, maar ook normen en waarden mee uit jouw thuiscultuur. Heimwee valt niet zelden samen met momenten dat het stroever loopt, persoonlijk of professioneel. Dan voelen kleine verschillen groter aan dan ze in werkelijkheid zijn of erger je je aan zaken waaraan je je eerder niet stoorde. En hoe mooi of gewenst het nieuwe leven dan is, het voelt beklemmend aan. Wat doe je eraan? Is er een remedie? Voor haast elke kwaal kennen we een medicijn, behalve voor heimwee: er is geen pilletje of vaccin voorhanden. Hoe kan je de pijn van het ver van huis zijn dan bestrijden? Sociale contacten op je nieuwe plek kunnen helpen, het échte connecteren met de context en de werkomgeving ook. En geduld, om de vertrouwdheid met de nieuwe plek te laten groeien. Maar het helemaal vermijden of uitsluiten kan je nooit. En dat hoeft ook niet. Een leven vult zich niet vanzelf, ook niet onder de kerktoren.